Visi kami

Matlamat International Orienteering Federation mengenai penganjuran acara tahunan ini adalah seperti berikut:
Meningkatkan keterlihatan dan kebolehcapaian orienteering kepada orang muda, meningkatkan jumlah peserta dalam aktiviti sekolah, dan juga dalam aktiviti kelab di semua negara Federasi Nasional, membantu guru melaksanakan orienteering dengan cara yang menyenangkan dan pendidikan dan untuk mendapatkan lebih banyak negara baru untuk mengambil bahagian dalam orienteering.

Kursus tindakan berwawasan

Setiap kelab dari semua Federasi Orienteering nasional berhubung dengan sekurang-kurangnya satu sekolah. Oleh kerana para guru mungkin memerlukan bantuan untuk melaksanakan orienteering sehingga pelajarannya adalah pengalaman yang menyeronokkan dan menarik, IOF berusaha menyediakan bahan pengajaran dalam pelbagai bahasa. Suruhanjaya Pembangunan dan Belia Wilayah IOF menyelaraskan dan menghubungkan peserta Orienteering dari persekutuan nasionalnya bersama dalam rangkaian orienteering sekolah untuk bertukar bahan dan pengalaman pendidikan. Selepas acara itu, para pelajar dapat menyimpan peta mereka untuk dibawa pulang dan ditunjukkan kepada rakan dan keluarga mereka.

WOD 2020

WOD 2019

Acara ‘World Orienteering Day’ seterusnya akan berlangsung pada 15 Mei! Pada tahun 2019, antara tarikh 15 Mei dan 21 Mei, sebarang aktiviti yang diadakan boleh didaftarkan sebagai acara World Orientering Day.

WOD 2018

Pada hari Rabu 23 Mei 2018, acara World Orienteering Day yang ketiga mengambil tempat. Ini adalah kejayaan yang lebih besar daripada tahun-tahun sebelumnya, dengan 349 052 peserta di seluruh dunia yang mengambil bahagian dalam acara orienteering.

WOD 2017

Pada hari Rabu 24 Mei 2017, World Orienteering Day yang kedua berlangsung. Ini adalah kejayaan yang lebih besar daripada tahun lalu, dengan lebih daripada 288 000 peserta di seluruh dunia yang mengambil bahagian dalam acara orienteering. Ini adalah rekod baru, dengan 35 000 lebih banyak peserta berbanding tahun lalu.

WOD 2016

Pada hari Rabu 11 Mei 2016, World Orienteering Day yang pertama adalah kejayaan besar, dengan lebih daripada 250 000 peserta di seluruh dunia yang mengambil bahagian dalam acara orienteering. Sekolah, kelab dan peminat orienteering di seluruh dunia telah memberikan sumbangan hebat dan kami berjaya mengalahkan rekod dunia.

Lawatan Rabbit

Matlamat kempen ini adalah untuk mewujudkan “topik hangat” di kalangan orang di seluruh dunia, untuk menjadi sebahagian daripada sesuatu yang lebih besar! Tujuan “Lawatan Rabbit” adalah untuk menyiasat adakah jenis aktiviti ini boleh dilaksanakan di Eropah dan jika ia dapat dibangunkan pada tahun 2018 kepada sekitar 3-5 WOD Lawatan Rabbit di seluruh dunia.

Ikuti acara WOD Rabbit

Tinggalkan Balasan